Trainingshuis Talora

beschermd wonen 1 Talora Zorggroep

Trainingshuis Talora

Ben je thuis vastgelopen en is de stap naar zelfstandigheid te groot? Bij Talora kan je beschermd begeleid wonen in Rotterdam. Dit kan als jij 18 jaar of ouder bent. We zijn er voor jongeren en jongvolwassenen met een complexe ondersteuningsvraag die intensieve begeleiding nodig hebben. Ook als je negatieve ervaringen hebt met andere instellingen.
Waar anderen de hoop al hebben opgegeven, gaan wij verder.

Voor wie?

Wij ondersteunen jongeren die te maken hebben met diverse problematiek. In het gezin of buitenshuis. Zoals mishandeling of misbruik, alcoholverslaving en experimenteren met drugs. Als dit uit de hand loopt, ontstaat een combinatie van emoties en trauma’s. Je kunt bijvoorbeeld een psychose of paranoïde-aanvallen krijgen. Of last hebben van stemmen die jou opdracht geven negatieve dingen te doen. Daardoor is zelfstandig thuis wonen vaak niet meer mogelijk. Talora begrijpt dat er soms teleurstelling en verdriet nodig is om te kunnen groeien. De manier waarop jij tegenover het leven staat, is de manier waarop het leven tegenover jou staat. We laten alles achter wat er niet goed ging en verwelkomen een nieuw begin.

voor wie 2 2 Talora Zorggroep
24 groep 3 Talora Zorggroep

Wonen in een 24/7-woongroep

Door psychische of psychosociale problemen kan je niet op jezelf wonen. Je kan bij niemand terecht en hebt het gevoel dat je alleen wordt gelaten. Bij ons kan je terecht in een woongroep met 24/7 begeleiding, samen met andere jongeren/jongvolwassenen. Zij hebben ongeveer dezelfde problemen als jij. Je hebt je eigen kamer waar je je kan terugtrekken. In de gezamenlijke huiskamer ontmoet je de andere bewoners. Hier kunnen we gezamenlijk samen koken, kletsen, koffie drinken of een gezellige filmavond organiseren.

Jouw veilige thuis

Op de woongroep zijn we er voor elkaar. We zorgen voor rust, regelmaat en reinheid. En we staan 24/7 voor jou klaar. Je woont bij ons in een fijne en veilige omgeving met structuur, aandacht en geborgenheid. Jouw veilige thuishaven. Van hieruit kan je je ontwikkelen naar zelfstandigheid.

Volg je eigen traject

Bij ons volg je jouw eigen traject. Samen met jou vaste trajectregisseur en trajectondersteuner. De trajectregisseur is verantwoordelijk voor jou voortgang. In jouw trajectplan staat aan welke doelen we samen gaan werken. Wij helpen je bij wat je lastig vindt. Dit doen we volgens de Zelfredzaamheid-Matrix (ZRM). Met dit instrument meten we hoe zelfredzaam jij bent. Deze zelfredzaamheid wordt gemeten op 11 belangrijke gebieden in het dagelijks leven, zoals financiën, huisvesting of lichamelijke gezondheid.

Helpen op de woongroep

Je helpt ook op de woongroep. Je leert kleding wassen en vouwen, stofzuigen, dweilen en koken. Je eet 3 keer per dag samen met de andere bewoners. In je vrije tijd kan je samen spelletjes doen, TV kijken en buitenactiviteiten doen. Je kan ook de rust van je eigen kamer opzoeken.

Zelfstandiger wonen met 16 uur begeleiding

Elk jaar evalueren wij jouw voortgang. Als dit allemaal goed gaat, stroom je na 3 jaar uit naar een woongroep waar je zelfstandiger woont. Je krijgt dan nog 16 uur begeleiding per week. Stap voor stap werk je toe naar de volgende fase: helemaal zelfstandig wonen in jouw eigen woning.

Ambulante begeleiding nodig?

Zoek je goeie ambulante begeleiding die verder gaat waar anderen stoppen? Mail ons!

Of vul het formulier hieronder in. Wij reageren snel.

Veelgestelde vragen over wonen

De doorverwijzer kan zijn:

  • Huisarts
  • Medisch specialist
  • Bedrijfsarts
  • Arts in de jeugdgezondheidszorg
  • Bureau Jeugdzorg
  • Justitiële verwijzers
  • Andere GGZ/GHZ-organisaties

Ondersteuning door Talora Zorggroep wordt betaald uit de Wet langdurige zorg (Wlz), Zorg in natura (ZIN), persoonsgebonden budget (PGB) of Wet maatschappelijke zorg (Wmo).

Wel kan voor de zorg een eigen risico of eigen bijdrage in rekening worden gebracht. Meer hierover vind je in je verzekeringspolis. Ook kan je met vragen terecht bij het Zorgkantoor, je eigen gemeente of jouw zorgverzekeraar.

Voorbeeld:

Beschermd en begeleid wonen is een vorm van wonen onder begeleiding voor mensen met verschillende soorten problematiek. De indicatie voor beschermd en begeleid wonen is bij GGZ-C. Deze zorgvorm wordt ingezet voor kwetsbare mensen, met als doel om zelfredzamer en zelfstandiger te worden.

Tegenwoordig worden op verschillende manieren indicaties gegeven. Die kunnen we hier niet specifiek benoemen. Ook worden combinaties gemaakt om het proces voor de cliënt gemakkelijker te maken.

Je kan bij Talora Zorggroep terecht vanaf Zorgprofiel VG3.

Krijg je zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of beschermd en begeleid wonen vanuit de Wmo? Dan betaal je vanaf je 18e verjaardag een eigen bijdrage.

Normaal gesproken berekent het CAK jouw eigen bijdrage met het verzamelinkomen van 2 jaar geleden. Als je 18, 19 of 20 jaar bent, werkt dat anders. Het CAK gebruikt jouw inkomen over het lopende jaar of het jaar daarvoor. Het CAK vraagt de gegevens over jouw inkomen op bij het UWV.

Kinderen onder de 18 jaar betalen geen eigen bijdrage. De ondersteuning moet wel op naam van het kind zijn geleverd. En dus niet bijvoorbeeld op naam van de ouders. 

Is jullie woning aangepast voor jouw minderjarige kind? Dan mag de gemeente hiervoor wel een eigen bijdrage aan jou als ouder(s) vragen. Je betaalt dan een bijdrage voor de Wmo. Deze eigen bijdrage berekent het CAK met jouw inkomen en met eventuele vermogens van de ouders en/of verzorgers.

Voor meer informatie hierover kan je contact opnemen met het CAK.

 

bg-shape-circle

Neem gerust contact op!